Wednesday, January 21, 2015

A 2014-es év egyik legsikeresebb rendezvénye a Cigánybál


Akik ott voltak november 15-én a Gold Coasti magyar egyesület rendezvényén, ahól a Gold Coast-on élő, 5 tagú Royal Gypsy Cseh cigányzenekar játszott,  azok biztosan nem felejtik el a jòl sikerült cigànybàlt.

 
 Izgalommal készültem erre az estre, s elôvettem a legkényelmesebb cipôm, hogy ha sor kerül a tàncra én is beugorhassak a többiek közé.
A többnyire zenekonzervatóriumot végzett zenészek hùztàk fàradhatatlanul a talpalàvalòt. Több féle orszàg dalai vàltogattàk egymàst és külön, külön bemutatták mennyire mesterei a kezükben lévő hangszernek! A primás Vasile, kit a Magyar közösségnek már többször volt alkalma hallani, virtuóz játékával lehengerelte többször is a közönséget! Az Austráliában oly különlegesnek számitó cimbalom mögött egy 14 éves fiatalember ült kire apukája, a harmonikás, teljesen elfogulatlanul lehetett büszke.   Amikor felcsendült a szinpadon egy szép énekhang és egyik dal követte a másikat,  senki nem tudott érzéketlen maradni, mert ezek a melòdiàk, ritmusok még a kôszivet is megolvasztjàk. Na de, hogy fokozòdjon az élmény,  egyszer csak megjelentek elôttünk a szines, csillogò ruhàkba öltözött  szebbnél szebb, csupamosoly tàncoslànyok. Repültek a szoknyàk, a hosszù fekete hajak kigyòztak, a làbak meg  jàrtak fàradhatatlanul. Egy-két férfiùnak szerencséje volt, mert tàncra kaptàk ôket  csàbos mozdulattal  a huncut lànyok. S nem volt kegyelem, mert csak akkor àllhattak meg amikor a zene. A primàsnak el is szakadt néhàny  lòszôr a vonòjàn, oly lelkesen hùzta a nòtàt.


A meghirdetett jelmezversenyre a vendégek közül többen beneveztek.  Az elsô hàrom legötletesebb kosztüm meg is lett jutalmazva. Ùgy ahogy kell, taps követte, amikor àtvették a dijat. (Itt megjegyzem, hogy többünk véleménye nem egyezett teljesen az eredménhirdetéssel, de végül is a véleményünk szerinti legjobb jelmez tulajdonosa, elégedett volt, nem bántotta, hogy nem nyert, hisz nagyon jól érezte magát és tényleg ez volt a legfontosabb!)  Azutàn pedig sor került a tombola kihùzàsàra. Persze nem nyert mindenki, de aki igen, az boldogan szoritotta magàhoz a csomagjàt.

 
 




Hogy ez utàn mi következett, nem tudom. Mert bizony elfàradtam, s elindultam haza. De egy nagyon jòl sikerült est élményét vittem magammal.
Bizony, màskor is megyek cigànybàlba...
Rózsa Bimbó






No comments:

Post a Comment